rijksstudio

Den årliga prisutdelningen vid konferensen Museums and the web har utsett vinnarna 2013. Sajterna nomineras av yrkesverksammma inom kultuarvsbranschen och vinnarna utses av en kommitté.

Museums and the web – Listan med vinnarna i Best of the web

Kriterier för Best of the web

rijksmuseum_2

I innovationskategorin gick priset till nederländska Rijksmuseum och hur de utvecklat tillgängligheten till de omfattande samlingarna i Rijksstudio.

Som webbesökare kan du  undersöka verken via högupplösat bilder, spara i ditt eget arkiv, förändra och leka med bilderna och förstås dela med dig till dina vänner. Du kan även skapat vykort, tröjor, pussel, väskor m.m bara genom att skicka bilden du gjort till ett tryckeri.
Rijksmuseum Rijksstudio

 

lostartexhibit

I tävlingskategorin digital utställning gick priset till The Gallery of Lost Art som är en onlineutställning producerad av Tate och pågår bara til den 1 juli 2013 innan även den försvinner. Tills dess publiceras varje vecka ett försvunnnet, försört eller stulet verk från de senaste 100 åren till utställningen.
Gallery of lost art

artNC

North Carolina Museum of Art collection fick priset i kategorin Education och erbjuder resurser för pedagoger att dela med studenter. Här finns samling av lektionsupplägg, beskrivningar av best-practice och visar tydligt påhur museipersonal och lärare samarbetar för att utveckla och nyttja kunskapskällor.
Art NC