Annette Rattfelt. Foto: Sigurd Lunøe Pihl.

Annette Rattfelt. Foto: Sigurd Lunøe Pihl.

INTERVJU: Annette Rattfelt driver företaget Laterna Vox, som producerar mobilguider. Annette har tidigare arbetat bland annat på Västmanlands läns museum.

Berätta om dig själv, din bakgrund och vad du har jobbat med tidigare?

–  Jag inledde min karriär på Sveriges Radio, något som har sin grund i ett möte med radion i min ungdom. Jag minns hur jag satt i en bil på väg mot torget i Västerås, en ljudtekniker från Radio Västmanland körde. Försiktigt frågade jag om inte han kunde sköta lite av snacket, ja i den intervju som skulle göras om vinterdäckens djup.Som 17-åring kände jag att det inte riktigt var mitt ämne, men framför allt var jag inte van vid att tala i direktsänd radio. Han skrattade och sa: ”Nej, det där fixar du! Jag är tekniker.” Jag gillar nerv, närhet och ljud. Även utmaningar och att driva projekt. Jag tänker på den där händelsen och inser att den går i repris i mitt liv, men nu med andra som uppmuntrar.

–  På Sveriges Radio jobbade jag i 10 år. Sedan blev jag etnolog och arbetade i
museivärlden ungefär lika lång tid. Först Gotlands läns museum, sen Nordiska
Museet och nu senast Västmanlands läns museum. Våren 2010 flyttade jag till
Norge. Jag startade företag och driver nu min verksamhet tillsammans med
Radiobolaget AB i Sverige.

Hur började du arbeta med mobilguider?

–  Jag ville hitta nya sätt att jobba med ljud och förmedling, gärna med hjälp av ny teknik. Även denna gång fanns en mentor, Dan Åkerlund, universitetsadjunkt i Karlstad. Nu är vi ett helt gäng som utvecklar guiden.

Skärmdum från mobilguide producerad av Laterna Vox.

Skärmdum från mobilguide producerad av Laterna Vox.

Vad är Laterna Vox?

–  Laterna Vox är det företag som jag har startat och som utvecklar mobilguiden Laterna Guide, en platsbunden wifi-guide, gratis att använda. Rent tekniskt består den av en box med en accesspunkt och en webbserver. Den placeras där guiden ska finnas. Besökare kan logga på det öppna nätverket boxen ger och kan ta del av guidens innehåll via sin mobiltelefon eller surfplatta. Det kan vara ljud, film, bild eller text. Innehållet som presenteras har skapats och anpassats till mobilt format av Laterna Vox i samarbete med det museum eller besöksattraktion som beställt det hela.

Just nu jobbar vi även med interaktiva delar. Först blir det en digital gästbok.. men sedan finns många andra idéer.

Vilka är målgrupperna för mobilguiden?

–  Guiden kan användas av alla som har en mobiltelefon i sin ficka (som går att ansluta till ett wifi-nätverk, vilket alla smartphones och vissa andra telefoner kan). Man kan se guiden som en utveckling av textskyltar. De som vill ge informationen kan vara organisationer och företag inom kultur- och turistnäring.

Hur kan man använda Laterna Guide?

–  Genom sin mobiltelefon eller surfplatta, på platser utomhus eller inomhus. Man kopplar upp sig mot ett gratis trådlöst nätverk som heter LaternaGuide. Det kan vara via en punkt eller flera. Varje box/punkt når 15-20 m. Det kan vara flera punkter i en slinga eller bara en.

Varför mobilguider?

–  Det ger möjlighet att berätta med ord, ljud och bild. Enkelt och stort. Det är smart att använda folks uppspelare de har i sin ficka och tilltalande att den guide vi utvecklat är gratis att använda. Besökaren behöver inte använda någon internetuppkoppling, även en utländsk turist har på så sätt glädje av den utan att det kostar. Innehållet presenteras i webbformat, det är bara att klicka sig fram.

Tekniken ger möjlighet till förmedling med god kvalitet, särskilt att jobba med ljud i samspel med plats är spännande, tror jag.

Vad ska man tänka på när man planerar en mobilguide?

–  Man måste ju tänka på hur folk beter sig… Mobiltelefoner är både möjlighet och svårighet. De tar t ex bort besökare från platsen de befinner sig på om det blir för mycket som sker visuellt på telefonen eller om det blir för mycket att pilla med. Att istället jobba med ljud i samspel med platser ser vi som en utmaning och möjlighet. Bäst blir det förstås om man lyssnar i hörlurar, och det kanske inte alla har. Sådana kan därför finnas till utlån, numera är det ju standardingång för sådana på telefoner.

–  Det har varit en utmaning att få det att fungera för så många mobiltelefoner (operativsystem, modeller osv) som möjligt och det bör ju vara enkelt. Tekniken måste vara stabil och får inte vara svår att installera. För att starta den box vi utvecklat sätter man bara kontakten i ett eluttag. Inte en knapp att trycka på.

–  Boxen kan också drivas av solcell och batteri. På så sätt blir den helt autonom, oberoende av Internet och nätel. Vissa guider ska man dock kunna kontrollera/uppdatera via en 3G/GSM anslutning. Vägen fram har varit full av hinder, vi har monterat ned dem eller klivit över ett efter ett 😉

Hur använder man guiden?

–  För att ta emot innehåll från guiden krävs bara en enhet som stödjer wi-fi (alltså en mobiltelefon, surfplatta eller dator) och som har en webbläsare. Innehåll skapas och anpassas till guiden i ett samarbete. Hur mycket beställaren vill och har möjlighet att göra själv varierar, helt enkelt för att det krävs speciell kodning av html-filer, script, bilder, ljud, filmer, anpassning till önskad mall för mobilt format osv. Samarbete på olika sätt är lösningen.

–  Då guiden väl är igång med innehåll är det lätt att ändra. Just nu sker det genom att man för över filer via ett filöverföringsprogram som är gratis. Ändringarna kan man göra själv och man får man instruktioner om hur man gör. Användarnamn och lösenord krävs.

–  Man kan också skicka oss innehåll och få tillbaka en mobilguide. Mycket kan idag enkelt skickas digitalt, men samarbeten brukar oftast inledas med att man träffas.

Tekniska fakta

Mobilguidens hjärta är en box, ett rör som innehåller teknik; hårdvara, operativsystem och nödvändig mjukvara. Det mesta är open source och Linux, nedskalat till minsta nödvändiga och mycket stabilt. Det som är speciellt med den är att allt sitter i ett tåligt skal, webbserver med innehåll (html-filer mm), antenn osv. För att vara säker på att guiden ska fungera jämt har den utvecklats att vara energisnål, att tåla hårda nedstängningar och starta snabbt på nytt efter strömavbrott.

Det är en platsbunden guide, så man kan vara som längst 15-20 m ifrån den (ofta längre). Men flera guider/boxar kan sättas upp, man kan t ex ha dessa i en slinga. De kan ha samma SSID (nätverksid, namn) och man behöver då inte logga på igen vid en ny punkt. Det beror dock på vilka inställningar man har i mobilen/datorn, men standard är ju att automatiskt loggas på ett nätverk som besökts tidigare. Hur långt guiden når beror också på vilken enhet man tar emot med. Med en dator kan man vara längre bort. Tekniken/boxen kan också specialanpassas till de önskemål som finns och nå längre, till ett högre pris.

Intervjun genomförd av Kajsa Hartig

Kontakta Laterna Vox

E-post: anette.rattfelt@laternavox.com
Webbplats: http://www.laternavox.com