Jen Lindblad

Fyra frågor till Jen Lindblad, ledamot i IdeK och digital strategist på Världskulturmuseerna.

Vem är du?

Teknikintresserad konstvetare, uppväxt i New York. Efter en tid som konstskribent och gallerist återvände jag till Stockholm där jag gick Curatorprogrammet på SU. Sedan dess har jag praktiserat på SFMOMA i San Francisco och jobbat på Nationalmuseum, Magasin III och nu Världskulturmuseerna.

Vilken är din drivkraft?

Möten mellan människor och kultur sker alltmer med hjälp av digital teknik. Visst, det finns farliga aspekter med dagens teknikutveckling men även kreativa, tillgängliggörande och innovativa aspekter. Det är museernas och konstnärernas jobb att utforska dessa.

Vad inspirerar dig?

Trots att Stockholm är min älsklingsplats får jag mest inspiration när jag kommer ifrån… Det kan innebära allt från en biltur till en långhelg i storstäderna: Istanbul, Paris och Miami är några favoriter. Då tittar jag inte så mycket på andra museer än på människor, mode, affärer, arkitektur, mat och natur. Jag drömmer som mest när jag reser – och ur drömmarna hämtar jag intressanta bilder, idéer och frågeställningar.

Kan du berätta något om dig själv som inte så många känner till?

Det universitet jag tog min kandidat på – Smith College – är endast för kvinnor. Jag valde skolan för sin status och vibbar, men förstod sedan att kvinnliga pionjärer (som författaren Sylvia Plath, feministen/aktivisten Gloria Steinem, kocken Julia Child, och Thelma Golden, curator/director på the Studio Museum in Harlem) hade banat vägen för mig. Och att jag i min tur måste bana väg för andra!