Kajsa Hartig

Kajsa Hartig är grundare och ordförande i IdeK. Hon jobbar som digital navigatör på Nordiska museet.

Vem är du?

Jag har en lång bakgrund i kulturarvssektorn, först i arkivbranschen, och arbetar sedan 2002 på Nordiska museet i Stockholm. På olika sätt har jag alltid arbetat med digitala frågor och tillgängliggörande, men också med samlingsfrågor. Jag har en masterutbildning i Visuell Antropologi och faktiskt även en ettårig fotografutbildning, och har genom åren gått diverse utbildningar inom kommunikation. Jag är också en av initiativtagarna till IdeK, som bildades 2010.

Vilken är din drivkraft för att jobba med kultur och kommunikation?

Kulturarvssektorn, där jag jobbar, är en oändlig källa till kunskap och inspiration och är ett fundament i samhället som berör oss alla på olika sätt. Jag är också ett stort fan av storytelling i olika format, till exempel film och litteratur. Min önskan är att kulturarvssektorn, som sitter på de mest fantastiska och spännande berättelser, ska kunna ta klivet framåt och blir lika bra på förmedling som aktörer inom underhållningsbranschen. Och visst, det är en stor utmaning att samtidigt bibehålla en hög nivå på kunskap och lärande, men jag tror definitivt att kulturarvssektorn kan nå ut till, och bli relevanta för, en långt större publik.

Vad inspirerar dig?

Smarta människor som kommer med nya lösningar på problem! Därför nätverkar jag gärna både lokalt och internationellt för att få inspiration i min vardag. Jag vill också att IdeK ska vara en inspirationskälla för andra. Bloggar jag läser är till exempel Ed Rodleys briljanta Thinking About Museums: https://exhibitdev.wordpress.com/

Kan du berätta något om dig själv som inte så många känner till?

Jag har för länge sen gått en videoproduktionsutbildning och drömmer om att göra film. Jag fascineras av bra manus, foto och klippning. Att kunna skapa bra berättelser i filmformatet är fantastiskt spännande. Att se hur små detaljer verkligen påverkar helheten. Tills vidare får jag nöja mig med att göra kortare filmade inslag i sociala medier, men kanske får jag mer tid en dag att göra något längre.